Roller i branschen
Drömmer du om att jobba med bilar? I så fall har du en spännande framtid framför dig. I Sverige kommer det behövas över 5 000 nya medarbetare i motorbranschen de kommande tre åren. Det betyder att de elever som går ut fordons- och transportprogrammet snabbt får jobb och tre år efter studenten är nästan alla i sysselsättning. Det är också glädjande att allt fler tjejer söker till fordons- och transportprogrammet. Här nedan har vi beskrivit de vanligaste yrkesrollerna på en bilverkstad eller hos en bilåterförsäljare.
Försäljning
Det allra viktigaste när man jobbar med försäljning är att man är intresserad av människor, kan skapa förtroende och goda relationer, och så klart att man drivs av att göra bra affärer.
Du kan man jobba med försäljning av nya personbilar eller transportbilar av de märken återförsäljaren representerar samt även begagnade bilar.
I arbetsuppgifterna ingår t.ex nykundsbearbetning, offertuppföljning, hantera provkörningar, uppläggning av finansiering och kunduppföljning efter avslutad affär. Som säljare har man en personlig försäljningsbudget och oftast tillhandahålls du en gedigen säljutbildning för det bilmärke du ska arbeta med. Att köpa en bil är för många en stor och viktig affär. Därför arbetar vi aktivt med behovsanalyser och att skapa goda relationer till våra kunder.
Verkstad och service
På verkstadssidan kan du få jobba som Personlig Servicetekniker, PST, vilket innebär att du sköter all kundkontakt som bokning, förplanering av arbete och reservdelar och fakturering. Bakom varje PST finns givetvis olika former av support, men den är ansiktet utåt och kundernas huvudsakliga kontaktperson. Förutom den tekniska biten gäller det ha ett stort intresse av att jobba med kunder och ha fullt fokus på högsta kundnöjdhet. På verkstaden arbetar vi med spännande produkter som är under häftig utveckling inom olika områden, såsom säkerhet, drivmedel och digitalisering.
Du kan även bli Fordonstekniker
I arbetsuppgifterna som tekniker på transportbils-, och personbilsverkstaden ingår att utföra service, reparationer, felsökning och elektronikarbeten. När du arbetar i våra moderna verkstäder har du tillgång till den senaste tekniken. Många av våra återförsäljare har ett bilprogram som är bland de modernaste och produkterna ligger bland de absolut främsta i dagens teknikutveckling.
För att kunna arbeta som fordonstekniker behöver du ha 3-årig fordonsteknisk utbildning eller motsvarande eftergymnasial utbildning.
Skadetekniker
I arbetsuppgifterna ingår reparation av kaross-, plåt- och plastarbeten, riktbänkarbeten och diverse glasarbeten.
För att jobba med karroseriarbeten behöver du vara utbildad skadereparatör eller fordonstekniker, eller så har du skaffat dig motsvarande kunskap på annat sätt. Viktigast är att du har ett brinnande bilintresse, är händig och har känsla för vad ett gott hantverk är.
I alla våra verkstadsteam finns duktiga och erfarna kollegor som hjälper och stöttar i det dagliga arbetet, det viktigaste är din inställning och nyfikenhet att lära dig då materialen ständigt förändras.
Däck och bilvård
På Däck & Bilvård kan man jobba med bilvård, Rekond och däck.
Inom bilvård och rekond är arbetsuppgifterna att jobba med allt inom bilvård såsom handtvätt av bil, rengöring av lack och förbättring av lackskador, vaxning och polering, lackförsegling, invändig rengöring, glasförsegling och ozonbehandling. Du hjälper genom ditt arbete kunderna att behålla nybilskänslan länge!
På däcksidan hjälper vi kunderna att hitta passande däck och fälg till sin bil, gör omläggningar och balansering. När vi har högsäsong på vår och höst är det viktigt att man klarar av att jobba i högt tempo. Då skiftar vi däck på 100 talet bilar per dag.
Affärsstöd och administration
Det finns många typer av tjänster på en återförsäljare/serviceverkstad som är rent administrativa. Inom exempelvis ekonomifunktion finns tjänster som ekonomiassistent där man t.ex arbetar med kund/leverantörsreskontra, kontoavstämningar, fakturering och kravhantering. Till denna typ av tjänst krävs gymnasieutbildning, yrkesutbildning eller att man har motsvarande kompetens genom arbetslivserfarenhet. Andra exempel är redovisningsekonomer som t.ex arbetar med löpande bokföring, bokslutsarbete, moms/skatt, budgetarbete och ekonomisk planering. Övriga yrkesroller inom administration är exempelvis HR-/personal, löneadministratör, garantihandläggare, växeltelefonist, biladministratör och servicerådgivare m.fl.
Reservdelar
Att ha intresse för bilar, service och försäljning är en bra start om man vill jobba med reservdelar. På en reservdelsavdelning kan man jobba med allt från att serva fordonsteknikerna i verkstaden med reservdelar till att jobba med försäljning av reservdelar i butik eller via telefon till privatpersoner och grossistkunder. På reservdelsavdelningen hanteras också allt ankommande och avgående gods.
Det är viktigt att ha ett gott ordningssinne, kunna vara flexibel med olika arbetsuppgifter, vara serviceinriktad och ha bra datavana.